Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας σήμερα 10 Οκτωβρίου. Ένα “event” που διεξάγεται εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει αυξηθεί δραματικά ο ανοιχτός διάλογος για την ψυχική υγεία. Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι η ευαισθητοποίηση για θέματα ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο και η κινητοποίηση για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας.
Το θέμα για το 2022, όπως ορίστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Ψυχική Υγεία, είναι «Κάντε την ψυχική υγεία και την ευημερία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα». Ζητώντας ουσιαστικά μεγαλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για όλους. Ο κόσμος έχει γίνει ολοένα και πιο πολωμένος και η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας παραμένει άνιση, καθώς μεταξύ 75%-95% των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε υποστήριξη.
Ο κάθε εργοδότης μπορεί να υποστηρίξει αυτό το θέμα εξετάζοντας τον αντίκτυπο των προγραμμάτων που εφαρμόζονται αυτήν τη στιγμή για να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να παρατηρήσουν αλλαγές τόσο στη δική τους ψυχική υγεία όσο και στην ψυχική υγεία των συναδέλφων τους.
Η σημασία της αναγνώρισης της ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας
Παραδοσιακά, οι πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης για την υγεία στο χώρο εργασίας επικεντρώνονται κυρίως στη σωματική υγεία, αλλά η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική για τη συνολική ευημερία των εργαζομένων. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων ανοιχτά και ειλικρινά θα βοηθήσει πολύ στη διατήρηση της αφοσίωσης της ομάδας σας.
Μειωμένη παραγωγικότητα
Οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται με την ψυχική τους υγεία είναι λιγότερο πιθανό να είναι αφοσιωμένοι και παραγωγικοί. Η κατάθλιψη και το άγχος, δύο προβλήματα ψυχικής υγείας που συνδέονται συνήθως με τον χώρο εργασίας, κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως λόγω της απώλειας παραγωγικότητας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Αυξημένη κινητικότητα προσωπικού (Employee turnover)
Οι εργαζόμενοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πώς ο εργοδότης τους υποστηρίζει τη συνολική ευεξία τους, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Στην πραγματικότητα, η ψυχική υγεία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφαση ενός εργαζομένου να εγκαταλείψει την δουλειά του, ειδικά για τις νεότερες γενιές στο χώρο εργασίας. Το 50% των Millennials (ηλικίες 24 έως 40 ετών το 2020) και το 75% του Gen Z (ηλικίες 23 ετών και κάτω το 2020) έχουν εγκαταλείψει τη δουλειά τους λόγω ψυχικής υγείας, σύμφωνα με έρευνα του 2019. Η αναγνώριση του γεγονότος αυτού και η παροχή εργαλείων υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει πολύ στη διατήρηση της αφοσίωσης του ανθρώπινου δυναμικού σας.
Υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης
Η μη αναγνώριση της ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της εταιρείας σας λόγω του υψηλότερου κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα με το CDC σε ερεύνα που διεξήγαγε στις ΗΠΑ, το 70% των ενηλίκων ανέφερε ότι παρουσίασε συμπτώματα στρες, όπως αίσθημα άγχους ή πονοκέφαλο. Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας εκτός από προβλήματα σωματικής υγείας κάνουν το κόστος υγειονομικής περίθαλψης δύο έως τρεις φορές υψηλότερο.
Βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε την ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας:
Εφαρμογή πολιτικών υγείας και ασφάλειας
Το άγχος και η εξουθένωση μπορεί να επιδεινωθούν λόγω του μη βιώσιμου φόρτου εργασίας ή ενός μη ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος. Εφαρμόστε πολιτικές υγείας και ασφάλειας, όπως η διασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι κάνουν διαλείμματα και ότι δεν πιέζονται σε μη ρεαλιστικές προθεσμίες.
Θέσπιση πολιτικής μηδενικής ανοχής για εκφοβισμό στο χώρο εργασίας
Ο εκφοβισμός δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο παιδιά σχολικής ηλικίας. Ο εκφοβισμός και η παρενόχληση στο χώρο εργασίας είναι ένα σοβαρό ζήτημα, με σχεδόν τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους να το έχουν βιώσει, σύμφωνα με έρευνα του 2019. Καθιερώστε μια πολιτική μηδενικής ανοχής για τον εκφοβισμό στο χώρο εργασίας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα.
Επικοινωνήστε την υποστήριξη που είναι διαθέσιμη στους εργαζομένους
Ακόμα κι αν η εταιρεία σας παίρνει στα σοβαρά την ψυχική υγεία των εργαζομένων, μην υποθέσετε ότι οι εργαζόμενοι το αντιλαμβάνονται. Είναι απαραίτητο να κοινοποιήσετε την υποστήριξη που είναι διαθέσιμη στο προσωπικό σας, όπως πληροφορίες επικοινωνίας προγράμματος βοήθειας εργαζομένων. Στην πραγματικότητα, μόνο το 14% των εργαζομένων ανέφερε ότι η ανώτερη ηγεσία συζητούσε τη σημασία της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με έρευνα της Accenture.
Τι ακολουθεί;
Μια συμβουλή είναι να ξεκινήσετε από τα μικρά: επικοινωνήστε για τους υπάρχοντες πόρους στην επόμενη συνάντηση του προσωπικού σας. Στη συνέχεια, φροντίστε να δημιουργήσετε μια συνολική στρατηγική στο μέλλον.